Nic Balthazar gestrikt voor de literaire dag op 23 februari. terug naar overzicht
Geplaatst op donderdag 23 november 2017

Nic Balthazar (1964) is televisie- en filmmaker maar schrijft naast scenario's ook soms boeken, en staat op de barricades als milieu- en klimaatactivist. 

Na universitaire studies literatuur en theaterwetenschap, ging hij werken als cultuurjournalist en filmrecensent. Eerst voor De Morgen, daarna Radio 1 en Studio Brussel. Uiteindelijk belandde hij bij de televisie waar hij allerlei soorten programma (mee)maakte en presenteerde. Van filmfan op Canvas wat wel 10 jaar liep tot Vlaanderen Vakantieland op Één. 

Van zijn debuutroman 'Niets was alles wat hij zei' maakte hij een toneelstuk en een internationaal bekroonde film. Van hetzelfde verhaal werden uiteindelijk nog een musical, een Zweedse cinema-remake, een graphic novel en theatervoorstellingen gemaakt in Duitsland, Frankrijk en de VS. 

Ook zijn boek 'Neeland', over een jonge asielzoeker werd een zeer succesvolle theaterproductie die na goed 145 producties nog altijd rond toert. 

De tweede film 'Tot Altijd' werd ook meermaals bekroond in het buitenland, en bij de Vlaamse Filmprijzen, de Ensor voor beste Film in 2012. De film, die het verhaal vertelt van een voorvechter van (zijn eigen) euthanasie, gaf ook aanleiding tot een boek rond de problematiek. 

In 2016 kwam 'Everybody Happy' uit. Alweer naar een eigen scenario is het een verhaal dat te maken heeft met iemand op de rand van de depressie en/of de burn-out. Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Josse De Pauw spelen de hoofdrollen.