Tweede graad - MODERNE TALEN (vanaf 2021-2022)  terug naar overzicht
TWEEDE GRAAD

MODERNE TALEN (vanaf 2021-2022)

Lessenrooster
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Nederlands 5 4
Communicatiewetenschap 1 2
Frans 5 4
Engels 3 3
Duits   2
Wiskunde 4 4
Fysica 1 1
Chemie 1 1
Biologie 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Economie 2
Geschiedenis 2 2
Mens & samenleving 1  
ICT 1  
Artistieke vorming   1
Lichamelijke vorming 2 2
KEUZE:
Focus economie of
Focus wetenschap
2
Totaal 32 32


Kenmerken
De studierichting moderne talen is een sterk theoretische richting die de leerlingen voorbereidt op het hoger onderwijs. Zij krijgen in deze richting een brede algemene vorming, uitgebreid met een pakket talen. De leerlingen versterken hun communicatievaardigheden in Nederlands, Frans, Engels en (de extra vreemde taal) Duits.
In deze richting ontdekken de leerlingen dat taalgebruik verschilt bij verschillende groepen (sociolinguïstiek) en dat ze hiermee rekening moeten houden bij het communiceren. Zo ontdekken ze hoe belangrijk het is dat men goed weet hoe en wanneer men zijn boodschap in verschillende situaties moet communiceren (taalpragmatiek).
De leerlingen reflecteren ook over hoe de taal is opgebouwd (grammatica – taalsystematiek) en verdiepen zich in de literatuur.


Voor wie
Deze richting richt zich vooral tot jongens en meisjes met een sterk taalgevoel, die het heel belangrijk vinden om zich vlot en keurig uit te drukken. 
Ze vinden het leuk om zich in andere talen uit te drukken en zijn ook nieuwsgierig naar de verschillende culturen die deze talen hanteren.
Met een kritische blik willen ze onderzoeken hoe taal met verschillende doeleinden in onze samenleving gebruikt wordt en hoe die met de samenleving ook verandert.
De leerlingen die moderne talen volgen, staan zeker niet afgunstig tegen over literatuur.